Iedereen kan het gebeuren
Voordat je het weet is het zover: je zorgt voor je oude vader, moeder, andere familie, vriend(in) of buur. Misschien is het een bewuste keuze of vind je het vanzelfsprekend om voor de ander te zorgen.

Zorgen voor een naaste is vaak zwaar werk, lichamelijk en emotioneel. Maar het is ook belangrijk en dankbaar werk. Mantelzorg kan heel leuk zijn om te doen en het brengt je dicht bij de persoon waarvoor je zorgt. Samen zijn alle mantelzorgers in ons land verantwoordelijk voor ongeveer tachtig procent van alle zorg thuis.

Daarom is het belangrijk dat jij als mantelzorger zo goed mogelijk wordt ondersteund.



Mantelzorg (voor heel oude mensen)
In dit boek word je meegenomen in de verhalen en ervaringen van de auteur die jarenlang zorgde voor haar tante, moeder en vriendin. Je kijkt mee in de uitdagingen waar je als mantelzorger voor komt te staan, je leert van haar tips en praktische aanpak, de kennis van het oude lichaam, maar bovenal hoe leuk het kan zijn om voor heel oude mensen te zorgen.

Het aantal ouderen zal in de toekomst dramatisch stijgen en daardoor wordt (preventieve) zorg steeds belangrijker. Daarbij is het belangrijk dat de zorg zoveel mogelijk toegesneden wordt op de individuele persoon en zijn of haar levensgeschiedenis, en waar nodig afgeweken kan worden van starre protocollen. Voor mantelzorger en zorgprofessional is dat van belang om ook in de toekomst liefdevolle zorg te kunnen blijven geven!

Ook praktisch
Observatielijsten In het boek zijn ook twee observatielijsten (OLD, voor vroege symptomen van dementie en OLP, voor psychosociale problemen) opgenomen die de auteur samen met collega’s van TNO in Leiden ontwikkelde. Die zijn niet alleen van belang voor andere mantelzorgers maar ook voor zorgprofessionals die veel met ouderen werken. Voorwoord Het voorwoord is geschreven door Erik Scherder ‘” Het boek leest in één ruk uit doordat het doorspekt is met leuke anekdotes en de drie hoofdpersonen liefdevol worden beschreven.

Die zijn niet alleen van belang voor andere mantelzorgers maar ook voor zorgprofessionals die veel met ouderen werken.




Over de auteur:
Marijke Hopman-Rock (1951) is emeritus bijzonder hoogleraar Lichamelijke activiteit en gezondheid bij ouderen aan het AmsterdamUMC (locatie VUmc; vakgroep Sociale Geneeskunde). Zij werkte 30 jaar bij TNO Preventie en Gezondheid in Leiden. Ze studeerde biologie, psychologie en epidemiologie en promoveerde aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over artrose bij ouderen.

Details
  • Auteur(s) : Marijke Hopman-Rock
  • Uitgeverij: Saamuitgeverij
  • ISBN : 9789492261809
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 120
  • Verschijningsdatum : oktober 2021
  • Gewicht : 336
  • Afmetingen : 238 x 170 x 24 mm.