Loopt u als mantelzorger ook wel eens tegen hele alledaagse problemen aan bij de zorg voor jouw familielid met dementie? In de inspiratiegids   die ukunt downloden, beschrijven (oud-)mantelzorgers creatieve oplossingen voor dit soort problemen.
Herkenbare voorbeelden
De voorbeelden in de gids zijn herkenbaar, praktisch en inspirerend. Elke situatie en elke persoon is anders en vraagt daarmee om maatwerk. De samenstellers van de gids hopen dat de voorbeelden u inspireren om zelf tot creatieve ideeën te komen. Want er zijn vast nog veel meer mooie voorbeelden te bedenken.

10 gouden tips
In de inspiratiegids vind je ook 10 tips van mantelzorgers. Deze tips helpen om als mantelzorger het hoofd koel te houden en de beste zorg te kunnen bieden aan je naasten.

  1. Neem tijd voor jezelf: De zorg voor een naaste kan confronterend en vermoeiend zijn. Neem tijd voor jezelf, zoek ontspanning en voel je er niet schuldig over.
  2. Wees open en praat met je omgeving over de situatie: Het is belangrijk om over de situatie te praten, zodat de omgeving op de hoogte is. Geef aan waar je als mantelzorger behoefte aan hebt.
  3. Blijf het contact met familie en vrienden onderhouden: Probeer familieleden en vrienden te betrekken in de zorg voor je naaste. Dat zorgt voor meer begrip voor de situatie en voorkomt dat je vereenzaamt.
  4. Durf hulp te vragen: Van zowel professionals maar ook van familie of vrienden. Hulp vragen is geen teken van zwakte. Je zult merken dat anderen vaak bereid zijn een handje te helpen.
  5. Testen is pesten: Stel eenvoudige vragen aan je naaste. Vraag niet: 'Wat heb je gegeten en was het lekker?' maar 'Was de bloemkool lekker?'
  6. Lach veel met elkaar: Probeer samen te lachen om voorvallen, dat werkt aanstekelijk. Een lach verlicht ook gevoelens van verdriet en onmacht.
  7. Kijk naar datgene wat nog wél kan: Veel activiteiten uit het verleden kunnen niet meer. Het is beter je te richten op wat je naaste nog wél kan en maak daar gebruik van. Soms kunnen activiteiten samen nog wel, of in een andere vorm.
  8. Zingen voor je plezier: Maak muziek! Zing wat je voelt en wat je ziet. Rijmen hoeft niet, vals zingen mag.
  9. Geef complimenten: Beweeg zo veel mogelijk mee met je naaste, vanuit zijn of haar gevoel. Ga niet in discussie en probeer aan te sluiten bij zijn of haar belevingswereld.
  10. Bedenk 3 bedankjes van de dag: Bedenk vóór het slapen gaan 3 dingen waar je dankbaar voor bent en noem deze. Dan val je met positieve gedachten in slaap.


Aanvullende gids
Naast de inspiratiegids is er ook een aanvulling met creatieve ideeën. Daarin vindt u problemen uit de praktijk met mogelijke oplossingen.

De problemen zijn verdeeld in allerlei categorieën zoals ‘Eten en drinken’, ‘Financiën’ en ‘Afscheid nemen’. 

Deze gids kunt u hier downloaden

Wilt u het hele artikel lezen? Klik dan hier