Vijf tips voor geslaagde feestdagen
Feestdagen gaan vaak gepaard met familietradities. Dat betekent dat de vaste structuur wegvalt. Winkels en voorzieningen zijn dicht, vaste etenstijden veranderen en ineens zit de hele familie aan tafel.

Voor iemand met dementie kan dit veel angst en onrust opleveren. Het is zoeken naar een evenwicht: toch de familietradities in stand houden, maar ook rekening houden met uw naaste met dementie. DementieOnline geeft vijf tips waarmee de feestdagen ook daadwerkelijk een feest worden. Voor iedereen.Vraag hulp aan anderen
Misschien was u gewend om ieder jaar een uitgebreid diner te bereiden voor de hele familie. Maar als u zorgt voor een naaste met dementie, dan hebt u het waarschijnlijk al druk. Schaam u niet om hulp te vragen aan anderen en de taken te verdelen. Misschien kan iedereen een gang klaarmaken of kan iemand voor u de boodschappen doen. Zo staat u er niet alleen voor!

Creëer rustmomenten
Voor iemand met dementie is een dagvullend programma erg intensief. Nodig uw gasten niet de hele dag uit, maar stel tijden vast. Zorg er daarnaast voor dat u niet teveel mensen in huis hebt. Uw naaste met dementie kan dan ook genieten van het bezoek, zonder dat het hem of haar teveel wordt.Zorg voor een handige tafelschikking
Heeft uw naaste met dementie de behoefte om veel te lopen? Houd daar dan rekening mee bij de tafelschikking. Zet hem of haar op een plaats neer waar het makkelijk is om even van tafel te gaan.

Pas eventueel het menu aan
Als u ieder jaar met kerst hetzelfde menu serveert, houd daar dan zoveel mogelijk aan vast. Deze gerechten zijn herkenbaar voor de persoon met dementie. Heeft hij of zij kauw- en/of slikproblemen, dan is het verstandig om hier rekening mee te houden met de menukeuze. Kies dan bijvoorbeeld voor zachtere, makkelijk te kauwen gerechtjes.

Organiseer andere activiteiten
Voor iemand met dementie is het soms moeilijk om gesprekken te volgen. Daardoor kan hij of zij het gevoel krijgen buiten de groep te vallen en onrustig worden. Organiseer daarom eens een andere activiteit: maak met z’n allen een wandeling of zing liedjes. Bij activiteiten als deze is het gesprek niet het belangrijkste, wat prettig is voor uw naaste. Bovendien geven ze rust.


(bron DementiOnline)


Zorgt u voor een naaste met dementie?

Leven met dementie. Dat is ingrijpend voor alle betrokkenen. Zorgt u voor een familielid of bekende met dementie? DementieOnline biedt informatie, tips, advies en een online cursus voor mantelzorgers. Zodat u nog beter voor uw naaste met dementie kunt zorgen. 

Voor de website van DementieOnline klik hier