Zorgminister Helder trekt handen af van ouderenzorg: minder overheid, meer mantelzorg en technologie

De overheid trekt langzaam zijn handen van de ouderenzorg af als het aan het kabinet ligt. Een hogere eigen bijdrage, nieuwe technologie en mantelzorg door familie en vrienden moeten het gat dat Den Haag achterlaat gaan opvullen, zegt minister Conny Helder tegen Trouw.'Vergeten crisis'
De bewindsvrouw van de VVD stipt de 'vergeten' crisis in de ouderenzorg aan. De overheid wil dat ouderen meer gaan betalen voor minder zorg en minder zorgpersoneel. Daarnaast mogen de premies in de toekomst niet veel verder stijgen. Mensen moeten meer voor elkaar gaan zorgen, is het devies.


Mantelzorg stimuleren
In een adviesrapport aan de Tweede Kamer staat dat er meer ingezet moet worden op een sociaal netwerk. In 2015 werd bij de decentralisatie van de zorg al verwacht dat het aantal mantelzorgers zou stijgen, maar tot op heden is daar niks van terechtgekomen.

“We moeten gaan leren het samen te gaan doen. Ik kan dat niet van bovenaf opleggen. Jongeren beseffen gelukkig steeds meer dat zij voor hun ouders moeten gaan zorgen. Maar het blijft een puzzel: hoe ga je dat doen zonder dat alles in je leven mantelzorgen wordt?” vraagt de minister zich hardop af.

Robotzorg
Er zijn technische snufjes, zoals oogdruppelbrillen en steunkousaantrekkers, die de wijkverpleging kunnen helpen. Maar we hebben veel meer slimme oplossingen nodig. Techniek is niet het enige antwoord, dat weet ik nu al. Alles bij elkaar moet het gat dichten.”

Bouwen, bouwen, bouwen
Ondertussen pleit ze voor extra subsidie om nieuwe woonclusters te bouwen, maar die zijn er nog niet. Hele artikel van Pieter Immerzaal lezen? Klik dan hier

Bron: Trouw via Welingelichte Kringen.NL