Er gaat van alles veranderen bij de zorgverzekeringen volgend jaar. In dit artikel van PlusOnline leest u er meer over:Zorgpremie omhoog
De zorgverzekering wordt volgend jaar duurder en het kabinet houdt rekening met een stijging van zo’n 10 euro per maand. Het basispakket zou daardoor gemiddeld zo’n 137 euro per maand kosten. Maar let op! Dit is een schatting van de overheid, uiteindelijk bepalen de zorgverzekeraars zelf de premies en die worden medio november bekend gemaakt.

Eigen risico blijft gelijk
Het eigen risico was 385 euro per jaar en dat blijft zo. 

Collectieve korting afgeschaft


Basispakket iets anders
Het basispakket blijft grotendeels hetzelfde, maar er zijn een paar aanpassingen zoals bijvoorbeeld:
• De regeling voor paramedische herstelzorg na COVID-19 is verlengd tot 1 augustus 2023.
• De vergoeding van Vitamine D verdwijnt per 1 januari 2023 uit het basispakket. 

Aanvullende zorgverzekeringen
Wat er in het basispakket zit, is wettelijk vastgelegd, maar zorgverzekeraars mogen zelf de aanvullende pakketten samenstellen.

Zorgverzekeraars en zorgaanbieders zijn steeds selectiever bij het afsluiten van contracten en dat is vaak een voorwaarde voor vergoedingen. Is er geen contract? Dan krijg je hooguit een deel van de rekening vergoed. 

Zorgtoeslag omhoog
Om de extra zorgkosten te compenseren stijgt de maximale zorgtoeslag naar 154 euro per maand.

Meer ‘passende zorg’
De zorgkosten stijgen al jaren en daarom ligt er de opdracht om zorg anders en beter te organiseren. In de Troonrede noemde de Koning het 'passende zorg'.
Verschillende partijen praten al langer over een ‘Integraal Zorgakkoord’, dat er nu eindelijk ligt.
Daarin staat onder meer dat de vrije artsenkeuze wordt beperkt, ambulances niet meer binnen 45 minuten in het ziekenhuis hoeven te zijn en wordt er minder geld vrijgemaakt voor de huisartsen en wijkverpleegkundigenWilt u het hele artike van PlusOnline lezen? Klik dan hier