Wat betekent de avondklok voor mantelzorgers?
Tijdens de persconferentie van 20 januari is een avondklok aangekondigd. Wanneer deze ingaat is nog niet geheel duidelijk, maar de avondklok zal vooralsnog duren tot 9 februari.
En mensen alleen bij uitzondering – bijvoorbeeld voor werk – de straat op mogen en daarvoor een verklaring nodig hebben, bijvoorbeeld van een werkgever.Gevolgen voor mantelzorgers
De avondklok heeft ook gevolgen voor mantelzorgers. Woont degene voor wie je zorgt niet bij je in huis? En heeft je naaste tijdens de avondklok uur mantelzorg nodig die je niet kunt verschuiven naar een momenter  voor of er na? Dat mag . Wel is het noodzakelijk dat je dan een ‘Verklaring noodzakelijke mantelzorg’ bij je hebt.

Waarom een verklaring voor noodzakelijke mantelzorg?
Mantelzorgers die zorgen voor een naaste die elders woont, maken zich zorgen over hun mogelijkheden om gedurende de avondklokuren over straat te kunnen voor noodzakelijke mantelzorg. De Mantelzorglijn  is hier de afgelopen dagen veel over gebeld. 

Mantelzorgers kunnen met de verklaring noodzakelijke mantelzorg over straat voor niet verplaatsbare en noodzakelijke mantelzorg. Deze verklaring is opgesteld in afstemming met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Klik hier voor meer informatie en om de verklaring te downloaden


Politie kan navraag doen
Bij twijfel kan een buitengewoon opsporingsambtenaar of de politie ter bevestiging van de mantelzorg(relatie) bellen met je degene voor wie je zorgt.


Vragen?
Meer informatie kun je vinden op www.rijksoverheid.nl/avondklok.

Bij vragen of behoefte aan advies over je eigen situatie kun je bellen, mailen of appen met de Mantelzorglijn van MantelzorgNL. Dit kan op werkdagen tussen 9 en 17 uur via 030 760 60 55.

Download hier de Eigen Verklaring Avondklok


Hoe werkt het?

  • Download het formulier Eigen verklaring avondklok
  • Vul je gegevens in.
  • Geeft aan vanaf en tot en met welke datum je tussen 21.00 uur en 4.30 uur buiten moet zijn.
  • Vink het vakje ‘Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’ aan.
  • Vul bij toelichting in: Vanwege noodzakelijke en onuitstelbare mantelzorg.
  • Neem het formulier uitgeprint of digitaal mee als je tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op moet.

De politie kan je onderweg om je ID en de Eigen verklaring avondklok vragen.
Zorg je voor meerdere mensen? Vul voor elke zorgvrager een aparte verklaring in.

De verklaring kan alleen gebruikt worden als bewijs om tijdens avondklokuren op straat te zijn. Niet voor andere (mantelzorg)zaken.

We vragen je ook de verklaring zorgvuldig te gebruiken, en alleen voor noodzakelijke en niet uitstelbare mantelzorg tijdens de avondklok. Want het blijft belangrijk dat we ons zoveel mogelijk aan de oproep ‘blijf thuis’ van de overheid houden.