Vragen van mantelzorgers waarvan een dierbare besmet is geraakt met het Covid-19 virus. (bron mantelzorgelijk.nl )
MIJN DIERBARE HEEFT CORONA EN HOE VERDER?
Je dierbare is positief getest op Corona of er is op een andere manier Corona vastgesteld. Blijkt dat na 7 dagen klachten de test ‘negatief’ scoort. We hebben al van alles gehoord aan de hulplijnen en snappen dat er onmiddellijk allerlei vragen rijzen bij mantelzorgers. De meest gehoorde vragen waren:
WEL OF NIET NAAR DE IC OF ZIEKENHUIS?
Mensen worden in principe alleen op de IC opgenomen als ze continue hulp bij het ademen nodig hebben. Daarbij geldt: hoe ouder je bent, hoe groter de gevolgen voor je conditie.
WAT IS HET ALTERNATIEF?
Het alternatief voor een ziekenhuisopname is een behandelplan voor thuis- of palliatieve zorg. Beslissingen over wel of niet behandelen door verpleeghuizen en huisartsen, in samenspraak met mantelzorgers/familie en patiënten, zijn niet nieuw. En ook nu – tijdens de coronacrisis – vinden die plaats. Het is de reden dat de meeste mensen die overlijden aan het coronavirus niet op de intensive care hebben gelegen.
Er zijn ook al voorbeelden van dierbaren die – na een tijdje verzorgd te zijn in eigen huis -wel in het ziekenhuis worden opgenomen en helemaal niet op de IC terecht komen. Die liggen dan een tijdje in quarantaine op een speciale, geïsoleerde verpleegafdeling aan zuurstof apparatuur, worden daar verzorgd en knappen genoeg op om vervolgens naar bijvoorbeeld een speciaal ingerichte Corona zorg-unit te kunnen. Hier zal men een tijdje verblijven en wordt met de eerste revalidatie gestart.
BEN IK ZELF BESMET? MOET IK IN QUARANTAINE?
Dit is de afgelopen tijd de meeste gestelde vraag aan de hulplijnen. Logisch want mantelzorgers behoren helaas niet tot de cruciale beroepen en zorgen onbeschermd in een thuissituatie. Ook het houden van de 1,5 meter afstand is vaak niet haalbaar thuis. De kans op besmetting is dus reëel, zeker als bij je dierbare het virus is vastgesteld.
Toch zul je op die vraag alleen een antwoord krijgen als je zelf klachten krijgt en er voor de arts reden is om je te laten testen. Wel wordt geadviseerd om uit voorzorg twee weken in vrijwillige quarantaine te gaan om eventuele besmetting te voorkomen en dagelijks 2 keer je temperatuur te meten.
Lees het hele artikel hier