Wiebke Göetjes (57) uit Marken is operazangers, zangcoach én mantelzorger van haar 86-jarige moeder, die vorig jaar de diagnose vasculaire dementie gemengd met alzheimer kreeg. Na een aanlooptijd van een paar jaar, waarin zich steeds meer taken bij Göetjes aandienden, zorgt ze sinds een jaar fulltime voor haar moeder.
Mantelzorgen begint vaak met een klein klusje en breidt zich ongemerkt snel uit tot veel taken. "Het heeft mijn hele leven overgenomen."
'Ik ben blij dat ik dit voor mijn moeder kan doen'
In het begin word je daar helemaal wanhopig en opstandig van, vertelt ze. "Maar in de loop van de tijd is het rustiger geworden. Ik heb het geaccepteerd. Dit is mijn leven nu. Ik ben blij dat ik dit voor mijn moeder kan doen."
Miljoenen mantelzorgers
4,4 miljoen mensen zorgen voor een naaste
Zoals Göetjes zijn er velen. In Nederland zorgen 4,4 miljoen mensen voor een naaste. 850.000 mensen doen dat, net als Goëtjes, langdurig. Dat betekent dat zij meer dan drie maanden per jaar meer dan acht uur per week bezig zijn met mantelzorg. Die aantallen lijken alleen maar te groeien.
Meer dan gewoon ouderschap
Susanne Abrahams (48) uit Spankeren is mantelzorger voor haar twee zoons. Milan van zeventien en Tristan van tien jaar oud. Milan heeft ADHD/ODD, wat ervoor zorgt dat hij concentratieproblemen heeft, prikkels moeilijk kan verwerken en heel agressief kan worden. Tristan heeft de diagnose ADHD/ODD/ASS, wat inhoudt dat hij ook nog autistisch is.
“Het gaat om heel basale dingen, ik moet continu voor ze denken.”
Susanne Abrahams, mantelzorger
"Er is zo veel meer zorg nodig dan wat je van buiten ziet", zegt Abrahams. Als moeder krijgt ze vaak te horen dat je dit nu eenmaal doet voor je kinderen, maar volgens haar is dit veel meer dan gewoon ouderschap.