(van  Nos.nl)

Loop je hopeloos vast bij het regelen van zorg voor je zieke ouder of kind? Word je van het ene loket naar het andere verwezen? Dan ben je zeker niet de enige. De weg vinden in het zorgmoeras is niet eenvoudig. Sterker nog, er zijn mensen die er nu hun beroep van hebben gemaakt: de zogeheten mantelzorgmakelaars.

Zij hebben een post-hbo opleiding gevolgd om wél wijs te kunnen worden uit de brij aan regels van maar liefst vier verschillende zorgwetten. Betaald uit de eigen zak van de mantelzorger, de verzekeraar of een enkele gemeente gaat de mantelzorgmakelaar de eindeloze telefoontjes aan totdat de hulp geregeld is.'Ze zijn gewoon hard hard nodig'

Hoogleraar informele zorg aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Marjolein Broese van Groenou, pleit ervoor dat op korte termijn alle mantelzorgmakelaars worden vergoed. Het lijkt haar ook een goed idee als de mantelzorgsteunpunten van gemeenten er vast een in dienst hebben.

"Het steunpunt kent namelijk de lokale situatie en zorgaanbieders het beste. En dan hoeft de mantelzorger alleen te onthouden dat hij naar zo'n steunpunt moet." Mantelzorgers maken er nu onvoldoende gebruik van, vertelt ze. "Omdat het aanbod niet aansluit bij wat ze nodig hebben: iemand die langdurig met hen meedenkt over wat er aan hulp nodig is voor hun naaste. Dus over alle wetten en schotten heen."

Hele artikel lezen? klik hier