Bijna een op de vijf ouderen en mensen met een beperking heeft niemand in zijn omgeving die mantelzorg geeft, blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het Nationaal Ouderenfonds is niet verbaasd door de cijfers. "We zien vooral de eenzaamheid bij ouderen. Dat gaat natuurlijk vaak hand in hand met ontbrekende mantelzorg", zegt woordvoerder Sander van Oorspronk.

"Je kunt je voorstellen dat als er niemand op de koffie komt voor een praatje, het ook lastig is om iemand te vragen boodschappen te doen of op een andere manier een handje te helpen in de huishouding", zegt Van Oorspronk.

Contact met de kinderen
Hij benadrukt dat kinderen vaak prima contact hebben met hun ouders. "Maar als die aan de andere kant van het land wonen, dan betekent dat dus niet dat de mantelzorg meteen op orde is." Veel ouderen weten mantelzorg alsnog goed te regelen, maar dat lukt volgens het Ouderenfonds niet iedereen.

Netwerk
"In de grote steden hebben steeds minder mensen een netwerk", zegt directrice Liesbeth Hogendijk van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorg. "We realiseren ons niet vaak genoeg wat het betekent als je geen contact meer hebt met vrienden en familie."

Voor het hele artikel klik hier

(bron: nos.nl)