Zorgverzekeraars maken reclame met vergoedingen speciaal voor mantelzorgers. Maar wat houden deze vergoedingen eigenlijk in en wie is de beste zorgverzekeraar voor mantelzorgers? Zoals ieder jaar heeft de Consumentenbond een overzicht opgesteld met hierin een vergelijking van de vergoedingen voor mantelzorgers.

Welke vergoedingen zijn er?

Er zijn vier typen vergoedingen specifiek voor mantelzorgers:

  • Vervangende mantelzorg: een mantelzorgvervanger neemt uw mantelzorgtaken voor een aantal dagen over
  • Mantelzorgmakelaar: neemt (tijdelijk) regeltaken over
  • Mantelzorgcursussen: deelname aan cursussen over bijvoorbeeld het verzorgen van uw naaste het leren aangeven van uw grenzen
  • Mantelzorgarrangement: een aantal dagen per jaar ontspannen en op adem komen, alleen of samen met de zorgvrager

Lees hier meer over deze mantelzorgvergoedingen

Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat in de basisverzekering bij geen enkele zorgverzekering een vergoeding is opgenomen voor mantelzorgondersteuning. Vergoedingen speciaal voor mantelzorgers zijn opgenomen in de aanvullende verzekering.

Vergelijking zorgverzekeraars

Menzis en PMA zorgverzekering (ondergebracht bij Menzis) bieden de meest complete vergoeding. Zij zijn de enige verzekeraars die in 2017 voor alle genoemde vormen van mantelzorgondersteuning een vergoeding bieden. Bij PMA zorgverzekering kost dit 17,95 euro per maand en bij Menzis 19,95 euro per maand.

De goedkoopste premie is van FBTO, de module Zorg & Herstel kost 0,99 euro. Hierin is vervangende mantelzorg opgenomen met 100 % vergoeding met een maximum van 750,- euro per jaar.

Een aantal verzekeringen biedt helemaal géén vergoedingen voor mantelzorgers. Dit zijn hoofdzakelijk directe online verzekeraars (Anderzorg, Besured, Bewuzt, C4Me, CZdirect, Ditzo, HEMA, Ik!, Kiemer, National Academic, Promovendum, ZieZo).

Veranderingen t.o.v. 2016

Ten opzichte van 2016 zijn er geen opvallende veranderingen in aanbod of vergoedingen ter ondersteuning van mantelzorgers. Alleen De Friesland en Nedasco hebben de aanvullende verzekering uitgebreid met vergoeding van een mantelzorgmakelaar.

Tips voor mantelzorgers bij het afsluiten van een zorgverzekering

  •  Bekijk goed welke vorm van mantelzorgondersteuning u aanvullend nodig hebt. U kunt ook terecht bij een organisatie voor mantelzorgondersteuning in uw gemeente.
  • Sommige gemeenten financieren een mantelzorgmakelaar vanuit de Wmo. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden.
  •  Soms heeft u al recht op een vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering van de zorgvrager, voor vervangende mantelzorg, een mantelzorgcursus of mantelzorgmakelaar.
  • Als uw naaste in een verzorgingshuis verzorgd wordt, dan is vervangende mantelzorg vaak niet nodig.

Meer informatie

Download het gratis Overzicht Vergoedingen Mantelzorg in 2017 van de Consumentenbond en Mezzo.

Bekijk het Overzicht van mantelzorgmakelaarvergoedingen van de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars.