Zorgverzekeraars bieden over elkaar heen met reclames over de beste en goedkoopste zorgverzekeringen. Maar wat is de beste zorgverzekering voor mantelzorgers? Menzis biedt de meeste diversiteit aan vergoedingen voor mantelzorg. FBTO heeft het goedkoopste pakket waarin mantelzorg wordt vergoed. Dit blijkt uit het onderzoek van de Consumentenbond.

Onderzoek Consumentenbond
Ook dit jaar heeft de Consumentenbond onderzoek gedaan naar de aanvullende zorgverzekeringen in 2016. Over het algemeen springt Menzis eruit omdat zij de meest uitgebreide vergoedingen biedt. Naast vervangende mantelzorg en de mantelzorgmakelaar, wordt ook een mantelzorg-arrangement door Menzis vergoed. En bieden zij de mogelijkheid voor het volgen van een mantelzorgcursus.

Als alleen naar mantelzorg wordt gekeken, is het goedkoopste pakket waarin mantelzorg wordt vergoed van FBTO. Zij bieden een module dat €0,99 kost. Er is dan recht op maximaal €750 vervangende mantelzorg voor maximaal €140 per dag.

Overzicht zorgverzekeringen voor mantelzorgers
De Consumentenbond heeft voor u de beste zorgverzekeringen op een rij gezet. In het overzicht zijn alleen de aanvullende verzekeringen meegenomen die een vergoeding geven voor vervangende mantelzorg en/of een mantelzorgmakelaar. Bekijk het overzicht onderaan deze pagina.

Opvallende zaken
In de basisverzekering is door geen enkele zorgverzekeraar een vergoeding voor mantelzorg opgenomen. Ook is er een aantal verzekeraars die in de aanvullende verzekering geen enkele vergoeding biedt voor vervangende mantelzorg of een mantelzorgmakelaar. Deze verzekeraars zijn dan ook niet in het overzicht opgenomen.

Vergoeding mantelzorg
Van de zorgverzekeraars die in hun aanvullende verzekeringen een vergoeding voor mantelzorg geven, vallende de volgende zaken op:

  • Bij een aantal verzekeraars zijn de pakketten ten opzichte van vorig jaar uitgebreid. Zo vergoeden VGZ en Univé in de aanvullende verzekeringen één dag vervangende mantelzorg extra. De Amersfoortse heeft nu ook een vergoeding voor mantelzorgmakelaar opgenomen.
  • CZ gaf eerdere jaren aan wel mantelzorgvervanging te vergoeden, maar had dit niet in de polisvoorwaarden opgenomen. In 2016 wordt dit wel opgenomen. Naast mantelzorgvervanging geven zij een vergoeding voor mantelzorgcursussen.
  • Voor een uitgebreidere vergoeding van vervangende mantelzorg (bijv. 21 dagen per jaar) kosten de meeste pakketten tussen de €15 en €40. Hierbij is niet gekeken naar de overige vergoedingen in het pakket.

Meer weten
Heeft u vragen over de verschillende zorgverzekeringen? Neem dan direct contact op met de betreffende zorgverzekeraar. Zij kunnen u meer vertellen over de premie en de vergoedingen.

U kunt tot 1 januari 2016 uw huidige verzekering opzeggen. Tot 1 februari 2016 kunt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar.


Bekijk hier  het overzicht van de consumentenbond