Wat doe je als je denkt dat jij, je partner of een familielid lijdt aan dementie? Is het echt wel dementie of is het een depressie die te genezen is? Wie kan een diagnose stellen en waar kun je terecht voor hulp?
Dementie is een ongeneeslijke ziekte waar nog geen behandeling voor bestaat. Wel kan een bepaalde manier van omgaan met de ziekte de situatie verlichten. Op dit moment telt Nederland 250.000 mensen die lijden aan dementie waarvan 12.000 jonger dan 60 jaar.
De verwachting is dat er in 2020 350.000 dementerenden zullen zijn en in 2050 ruim 580.000. Uit ervaring blijkt dat het goed is wanneer mantelzorgers tijdig hulp zoeken om de zorg vol te houden.
Zoek op tijd steun!
Dementie duurt gemiddeld tien jaar. Veel mensen wonen de eerste acht jaar thuis. Dit is zwaar voor de mantelzorger, die steeds meer inlevert, zichzelf uitput en kan vereenzamen. Gezondheidsproblemen liggen dan ook op de loer. Het is belangrijk voor de mantelzorger om op tijd hulp in te schakelen. Gelukkig verwijzen huisartsen tegenwoordig goed door. Thuiszorgorganisaties richten zich tegenwoordig veel meer dan eerder op de mantelzorgers. Er zijn gesprekgroepen, dagopvang en Alzheimercafé's. Na de diagnose door de huisarts of neuroloog is het goed om samen een zorgplan te maken met daarin ook de rol die kinderen en anderen uit de directe omgeving eventueel kunnen spelen om de mantelzorger te ontlasten. Informeer andere mensen in je omgeving over de ziekte. Dan kun je er open over zijn en loop je niet de kans dat je wereld steeds kleiner wordt. Hartelijk en begripvol zijn stelt de patient gerust. Maar dat moet je we op kunnen brengen.
Daarom is het heel belangrijk om op tijd steun te zoeken.
bron Mantelzorgkrant GRoning 02/2007