Voor wie is de Zonnebloem?
De stichting de Zonnebloem zet zich al jaren in voor mensen met lichamelijk beperkingen door ziekte handicap en leeftijd. Het gaat dan vooral om mensen voor wie persoonlijk contact en deelname aan het maatschappelijk leven niet vanzelfsprekend zijn.

De 40.000 vrijwilligers geven samen dat wat in de maatschappij steeds minder geboden wordt: aandacht. In totaal leggen de vrijwilligers ruim een miljoen huisbezoeken per jaar af. Gezelschap en een goed gesprek staan bij deze ontmoetingen centraal.

Vaak wordt er ook iets ondernomen: een wandeling, een bezoekje aan een museum, even naar de bakker. Uitstapjes die voor veel mensen gewoon zijn, maar voor zieken en gehandicapten heel bijzonder Er worden ook excursies en evenementen georganiseerd.

Zo gaan zieken en lichamelijk gehandicapten bijvoorbeeld regelmatig naar een pretpark, de dierentuin of naar een voetbalwedstrijd. Verder organiseert de Zonnebloem ieder jaar een Theater Tournee. De Zonnebloem is daarnaast ook de grootste aanbieder van aangepaste vakanties

 

Huisbezoek, activiteiten en vakanties
Het werk van de Zonnebloem bestaat uit huisbezoeken, dagactiviteiten, ook wel Zonnedagen genoemd, en aangepaste vakanties. Zonnedagen staan voor leuke betekenisvolle uitstapjes met aandacht voor elkaar, gezelligheid en echt contact.

Onze Zonnebloemvrijwilligers maken het mogelijk om contacten te leggen en erop uit te trekken. Dat kan sociaal isolement doorbreken of verminderen en draagt bij aan de kwaliteit van het leven.

Wilt u bezoek ontvangen?
Ontmoet u door uw lichamelijke beperking maar weinig mensen. Misschien is het bezoekwerk dan iets voor u.

Gezelschap en een goed gesprek staan centraal bij het bezoek aan huis. Vrijwilligers bieden een luisterend oor en brengen de buitenwereld een beetje bij u binnen. Door samen een kop koffie te drinken of een spelletje te spelen, kunt u even uw handicap of ziekte vergeten. Ook kunt u samen met een vrijwilliger naar de bakker of gewoon een wandeling maken. De vrijwilliger is er niet voor de huishoudelijke en verzorgende taken.

In iedere buurt of wijk is wel een Zonnebloemafdeling actief. Wilt u ook graag een bezoekvrijwilliger thuis ontvangen. Neem dan contact op met de Zonnebloemafdeling bij u in de buurt.

Samen er op uit
Kunt u door uw ziekte of handicap niet meer gemakkelijk de deur uit? En zijn er dingen die u toch graag zou willen doen? Denk dan eens aan de Zonnedagen van de Zonnebloem.

Naar het museum, een film ´pakken´ in de bioscoop, naar een theatervoorstelling of een concert bijwonen, een middag winkelen in het plaatselijke winkelcentrum, naar de jaarlijkse braderie... De lijst voorbeelden van onze activiteiten is onuitputtelijk.

Geprobeerd wordt met een breed activiteitenpakket u iets aan te bieden dat bij uw interesse past.

Rondvaarttochten door Amsterdam
Sinds 2001 is de Zonnebloem de trotse eigenaar van een volledig aangepaste rondvaartboot voor de Amsterdamse grachten.

Met deze hypermoderne ’grachten-cruiser’ worden geheel verzorgde dagtochten over de Amsterdamse grachten georganiseerd, voor zieken en gehandicapten vanuit het hele land.

Onder deskundige begeleiding van vrijwilligers kunt u volop genieten van al het moois dat onze hoofdstad te bieden heeft. De rondvaartboot is het resultaat van een in 1999 gehouden jubileumactie ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan.

Op vakantie met de Zonnebloem
Wie al eens eerder met de Zonnebloem op vakantie is geweest, zal het beamen: Zonnebloemvakanties zijn heel bijzonder. Vanwege de vele aanpassingen, extra voorzieningen en intensieve begeleiding en verzorging door enthousiaste vrijwilligers.
En ook door de warme, ongedwongen sfeer, de gezelligheid, het lekkere eten en drinken, de mooie omgeving, het comfortabele vervoer en het afwisselende (excursie)programma.

In 2009 geven deze vakanties zo extra kleur aan de wereld van bijna 8.100 vakantiegangers met een fysieke beperking.

Voor wie?
De vakanties zijn bedoeld voor mensen die door ziekte, handicap of leeftijd lichamelijke beperkingen hebben. En dan met name voor diegenen die afhankelijk zijn van (intensieve) verpleging en verzorging.

 • Men kan met of zonder reisgenoot deelnemen.
 • De minimumleeftijd voor deelname is 18 jaar.
 • Mensen met een verstandelijke beperking kunnen niet deelnemen.
 • Mensen met een besmettelijke ziekte kunen niet deelnemen.

Het aanbod
Wie met de Zonnebloem op vakantie wil, heeft de keuze uit:

 • Vakanties met eigen vervoer in Nederland.
 • Campervakanties in Nederland.
 • Watersportvakanties in Nederland.
 • Busvakanties naar bestemmingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Engeland.
 • Vaarvakanties door Nederland en Duitsland.
 • Vliegvakanties naar Spanje.

En binnen dit reisaanbod valt nog meer te kiezen. Zo organiseert de stichting: 

 • LinQ vakanties voor deelnemers van 18 tot 45 jaar.
 • Vakanties voor deelnemers van 45 tot 65 jaar.
 • Themavakanties met een creatief tintje.
 • Kerstvakanties.
 • Een vaarvakantie voor oud-schippers.
 • Een vaarvakantie in carnavalssfeer.

Voor meer informatie over de Zonnebloem kunt u altijd bellen met de afdeling in onze provincie telefoon 076-5646464

Natuurlijk is er ook een website: http://www.zonnebloem.nl/