Ramen en deuren openen of (af)sluiten doen we dagelijks. Maak het u dus zo gemakkelijk mogelijk. Denk vooral ook aan de veiligheid: een inbreker in huis is voor iedereen een nachtmerrie. U kunt er zelf veel aan doen om dit te voorkomen. Goed hang- en sluitwerk beveiligt u en uw huis tegen ongewenste gasten.

Bovenlichten en ventilatieroosters zijn populair bij inbrekers. Ze staan vaak open en bieden zo toegang tot u woning. Met behulp van een afstandsbediening of een slinger kunt u ze afsluiten. Kies in elk geval voor materiaal met het Politiekeurmerk Veilig Wonen, zodat een goede beveiliging is gegarandeerd.

Een meerpuntsluiting biedt extra zekerheid. Zodra u de sleutel omdraait, sluit de deur op twee of drie punten. Dat maakt extra sloten overbodig. De montage is lastig; u hebt er waarschijnlijk een vakman voor nodig.

Met een deurspion en/of een kierstandhouder kijkt u eerst wie er voor de deur staat voordat u deze opent. Het zijn simpele maar doeltreffende middelen om ongewenste gasten buiten te sluiten.

Een seniorenslot is een slot dat u boven de handgreep opent en afsluit. U hebt zo een goed zicht op het slot, ook als u met de andere hand de handgreep vasthoudt. Een seniorenslot heeft daarnaast een breed sleutelkanaal. Zo kunt u er gemakkelijker een sleutel insteken. Handig voor mensen die last hebben van trillende handen.

Bijzetsloten zijn vooral een oplossing als een meerpuntsluiting niet kan. Veel woningen hebben een buitendeur met een 'knip, maar die werkt alleen van binnenuit. Onhandig bij nood.Een bijzetslot is ook van buitenaf te openen. Het gemakkelijkst is één sleutel voor hoofd- én bijzetsloten. De beste hoogte voor bijzetsloten is tussen de 70 cm en 1.70 m. U hoeft zo ook minder te bukken en te strekken.

Politiekeurmerk Veilig Wonen. Als uw sloten zijn voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen vermindert dat de kans op inbraak met 80%

Let daarom bij aanschaf van nieuw hang- en sluitwerk op het logo van Politiekeurmerk Veilig Wonen en\of het logo van SKG. Veel verzekeraars bieden korting op uw inboedelverzekering als u het Certificaat Veilige Woning kunt overleggen.

Meer informatie: www.politiekeurmerk.nl of raadpleeg de politie bij u in de buurt.

Tips

Voor hang- en sluitwerk kunt u terecht bij de ijzerhandel of de bouwmarkt. Zie ook www.preventiecertificaat.nl

Draai u voordeur altijd op het nachtslot en breng een anti-inbraakstrip aan. Zo kan de deur niet met een breekijzer worden opengebroken. Inbrekers proberen vaak met een verbogen kledinghanger via de brievenbus bij de deurkruk te komen. Een dichte opvangbak achter uw brievenbus kan ook; u hoeft dan ook niet meer te bukken voor de post.

Voldoende (uit)zicht. Goede verlichting bij u buitendeuren of om het huis heen, helpt eveneens. Met een schemersensor gaat het licht vanzelf aan als er iemand langsloopt. Inbrekers houden daar niet van! En als u zelf laat thuiskomt is een lichtje wel zo prettig.

Beglazing: glaslatten aan de binnenzijde van het raam voorkomen dat inbrekers het raam kunnen verwijderen. Ramen met eeen draaikiepsluiting zijn comfortabel en inbraakwerend, net als rolluiken of een traliewerk.