Als mantelzorger ben je van grote waarde door de zorg die je geeft aan de ander. Dit vraagt soms veel van je. Soms zelfs zo veel dat je eigenlijk geen tijd meer voor jezelf hebt. Terwijl dit juist zo belangrijk is.Maar misschien dat je met de volgende vijf tips wat meer aan je zelf komt

1. Blok ‘me-time’ in je agenda
Tijd voor jezelf is belangrijk. Hoe druk je ook bent. Blok daarom elke dag bewust ‘me-time’ in je agenda. Jij bepaalt hoeveel tijd je voor jezelf inplant. Soms is 10 minuten al genoeg. Zolang je maar bewust deze tijd neemt. Doe in die tijd helemaal niets of loop alleen een blokje om. Zo krijg je frisse lucht en nieuwe energie voor de volgende activiteit.

2. Neem voldoende nachtrust
Slapen is erg lekker en ook nog eens heel gezond. Maak daarom een afspraak met jezelf over het aantal uur dat je minimaal per nacht wilt slapen. Zorg dat dit ten minste 8 uur is. 

3. Kook voor meerdere dagen
Na een volle dag in het teken van de zorg voor de ander kook je het liefst snel en makkelijk. Neem daarom één moment in de week de tijd en kook iets gezonds voor meerdere dagen. Ook dit kan heel gemakkelijk zijn. Maak bijvoorbeeld een grote pan groentesoep en doe een aantal porties in de vriezer.

4. Pak je hobby weer op
 Door je hobby weer op te pakken krijg je weer meer ruimte en energie voor de ander. Je hebt die tijd nodig. Bedenk dus wat jij weer wilt oppakken en bouw het langzaam in je schema.

5. Onderhoud sociale contacten
Goed voor jezelf zorgen doe je samen met anderen. Plezier maken met elkaar is een goede uitlaatklep. 

Blijf je jezelf voor bij lopen? Schakel dan hulp in. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen.
Klik hier voor tips, hoe je dat aan kan pakken
Het hele artikel lezen? Ga dan naar de pagina van PGGM&Co