Centraal Punt Mantelzorg zal vanaf 13 maart een training Mindfulness (MBSR) houden voor mantelzorgers. De gemeente Aa en Hunze maakt deelname aan deze cursus mogelijk, zodat deelnemers zonder kosten hieraan mee kunnen doen. De cursus wordt op acht dinsdagen gehouden en is bestemd voor geregistreerde mantelzorgers uit de gemeente.

 

Mantelzorgen kost energie en kan voor overbelasting zorgen. De signalen voor overbelasting kunnen bijvoorbeeld: slapeloosheid, piekeren, somberheid en/of onrust. De draaglast is dan groter dan de draagkracht en het is dan zaak voor de mantelzorger om ook eens aan zichzelf te denken.


Mindfulness
Een beproefde methode hiervoor is de inzet van Mindfulness als stressdeductietraining.

Hiermee wordt geleerd om de eigen aandacht te trainen om meer in het hier en nu te kunnen blijven en hoe op een gezonde manier om te gaan met energie. Dat vergroot de weerkracht en die is nodig om in moeilijke en stressvolle omstandigheden toch goed voor zichzelf te kunnen zorgen.

Met behulp van audiobestanden of een cd kan dagelijks geoefend worden om het optimale uit deze training te kunnen halen. Uit onderzoek van de Universiteit van Groningen blijkt dat mantelzorgers na de training meer kwaliteit van leven ervaren. Ook neemt de grip op het leven toe en ervaart men minder spanning, vermoeidheid en last van piekeren.


Wilt u meer weten of aanmelden?
Aan de training gaat een intakegesprek vooraf. Deze gesprekken vinden plaats op 5 en 6 maart.

Aanmelden kan bij Carin de Jonge van Impuls Welzijn (dejonge@impuls-welzijn.nl of 06-11517036)